Заплахи

Активността на киберпрестъпниците показват, че инвестициите в сигурност си струват

Владимир Владков

Експерти прогнозират, че разходи заради киберпрестъпелния ще надхвърлят $6000 милиарда годишно през 2021 г. С постоянното увеличаване на броя на кибер престъпленията, на разнообразните пробиви в бази данни и хакнати системи, статистика, събрана за тях, показва колко широкоразпространена е кибер престъпността.

Пробивите с изтекли данни достигнаха нови "върхове"

Настоящата глобална пандемия доведе до редица ограничения, създавайки перфектна среда за процъфтяване на киберпрестъпниците.

Само през 2020 г. са изтекли около 16 милиарда записа. Според изследователите през първото тримесечие на тази хаотична година са били "оголени" 8,4 милиарда записа , което е увеличение с 273% спрямо първата половина на 2019 г., когато са регистрирани "само" 4,1 милиарда нарушения на данните.

Някои от най-големите "течове на данни" през 2020 г. досега:
  • Хотелската верига Marriott бе обект на кибератака, при която бе проникнато в е-пощи на редица клиенти. Това засегна 5,2 милиона гости на хотела.
  • Британският университет в Йорк разкри, че имало изтичан на данни, причинени от Blackbaud. Откраднати са били записи на служители и студенти.
  • Германска болница преживя тежка атака с криптовирус. Пациент почина, след като беше пренасочен от болница, страдаща от активно заразяване с криптовирус.
  • Google заяви, че е смекчила DDoS атака с капацитет 2,54 Tbps, една от най-големите, регистрирани досега.
Според Индекса за киберрисковете на NordVPN (Cyber Risk Index) хората от развитите страни са по-склонни да станат жертва на киберпрестъпници. Страни като Дания, Норвегия или Швеция са популярни сред хакерите заради високите доходи, широкоразпространената употреба на смартфони, постоянно пътуване и по-честото електронно пазаруване.

"Въпреки че Индия се смята за най-малко рисковата държава в списъка, тъй като само един от трима индийци използват интернет, те наистина са по-застрашени от хакване, отколкото потребители в някои развити страни, тъй като са много активни онлайн", коментира Даниел Маркусон, експерт по цифрова неприкосновеност на личния живот в NordVPN.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X