Заплахи

Огромно хакване на Twitter разкри инструменти за забрани

Владимир Владков

Множество прочути потребители на Twitter разбраха, че техните профили са хакнати, а хакерите са искали биткойни от тяхно име, като екранните снимки от хакерите са показали инструменти, използвани за черен списък на профили.
Някои от профилите в Twitter с най-много последователи, включително на американски политици и бизнес лидери, са били хакнати и са изпратени съобщения, обещаващи да удвоят всеки биткойн, изпратен до предоставената връзка. Излишно е да се споменава, че всеки, който се е подлъгал да прати криптовалута, не я е получил обратно, камо ли да бъде удвоена. Щом от Twitter са видели какво се случва, са изтрили "туитовете" и заключи всеки акаунт, докато не го провери до дъно.

Разследването в Twitter е установило "координирана атака тип социално инженерство от хора, които успешно са насочили част от нашите служители с достъп до вътрешни системи и инструменти." С други думи, администратор на Twitter или е осъществил самото хакерско наддаване, или им е предоставил директен достъп до бекенд контролите на платформата.

Част от тези хакери са решили да споделят своите пробиви с Vice, включително екранни снимки на администраторската конзола на Twitter. Не се знае какво точно включва черният списък, но името на инструментите предполага, че профилите могат да бъдат блокирани така, че да не се появяват в търсачките и в списъци с налагащи се публикации, дори когато те все още са активни.

Снимка на Gerd Altmann от Pixabay
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X