Заплахи

Еврокомисията: Не толерираме китайските кибератаки срещу болници в ЕС

Владимир Владков

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обвини Китай, че ръководи мащабна серия от кибератаки срещу болници в Европа по време на пандемията от коронавирус, подчертавайки, че Европейският съюз няма да "толерира" такива злонамерени действия.

Обвиненията бяха отправени при приключването на срещата на върха ЕС-Китай в понеделник (22 юни), в която чрез видеоконферентна връзка участваха фон дер Лайен и председателят на Съвета на министрите Шарл Мишел и китайските им колеги премиерът Ли Къциян и президентът Си Дзинпин.

"Засичали сме кибератаки срещу болници и специализирани изчислителни центрове, каза фон дер Лайен и добави, "посочвайки" премиера Ли и президента Си, че подобни атаки, както и китайската дезинформационна кампания в Европа "не могат да бъдат толерирани".

Преди няколко дни се появиха много публикации, че Китай е извършил кибератаки срещу правителството и институциите на Австралия. "Подпомаган от държава участник със значителни възможности" е започнал атаки срещу "основни доставчици на услуги и оператори на друга критична инфраструктура", заяви премиерът Скот Морисън в края на миналата седмица.

Предупреждения и от НАТО

В началото на юни страните членки на НАТО публикуваха изявление, в което осъдиха "дестабилизиращи и злонамерени кибер дейности, насочени срещу онези, чиято работа е от решаващо значение за реакцията срещу пандемията, включително здравни услуги, болници и изследователски институти". През април и "външният министър" на ЕК Жозеп Борел заяви, че "злонамерени кибер дейности" са регистрирани в европейския здравен сектор, включително фишинг кампании и разпространение на злонамерен софтуер, дейности по сканиране на системи и разпределени атаки тип "отказ за предоставяне на услуги" (DDoS).

Тогава нито ЕК, нито НАТО идентифицираха жертвите на тези атаки, нито посочиха извършителя им.
Властите в Чехия също регистрираха атаки срещу критични национални инфраструктури в страната, които обаче били неуспешни, заяви тогава здравният министър Адам Войтех. Опити са проникване от страна на "елитни хакери" бяха засечени и от специалисти на Световната здравна организация през март, а Bloomberg съобщи за провалена кибер атака срещу парижката болница AP-HP. Мишени на кибер атаки са били още здравни власти в Испания, както и британска компания за медицински проучвания.

Освен че обвини Китай за кибер атаките в Европа, фон дер Лайен обърна внимание и на кампанията на страната за дезинформация на Евросъюза по време на пандемията на коронавирус. "Европейският съюз е много активен по отношение на разкриването на дезинформацията. По този начин стигате до източника и имате идея откъде идва тази информация ", каза тя и добави, че подобни дейности "затрудняват" отношенията между ЕС и Китай. В средата на юни ЕК посочи именно Китай като източник, публикувайки документа "Справяне с дезинформацията за COVID-19".

"Чуждестранните участници и някои трети страни, по-специално Русия и Китай, се включиха в операции с насочена дезинформация около ситуацията с COVID-19 в ЕС, в съседни страни и в световен мащаб, като се стремят да подменят демократичния дебат и да изострят социалната поляризация, като подобрят собствения си имидж в контекста на COVID-19 ", се казва в съобщението.

Вицепрезидентът на ЕК Вера Юркова, заяви, че "за първи път са решили да посочат Китай в доклада си, защото ако имаме доказателства, трябва да го кажем. Време е да кажем истината", добавя тя.

На снимката: Урсула фон дер Лаейн. Източник: EC - Audiovisual Service; Photographer: Etienne Ansotte
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X