Заплахи

Британският регулатор Ofcom ще разследва конспиративните коментари за 5G

Владимир Владков

Телекомуникационната инфраструктура и персоналът на операторите продължават да стават жертва на конспиративните теории за 5G, затова Ofcom, британският регулатор за телекоми и медии, започва цялостно разследване на недалновидните коментари на телевизионния водещ Еймън Холмс.

Редица известни личности подклаждат противоречията, като подкрепят конспиративните теории, свързвайки избухването на пандемията от коронавирус с разполагането на 5G телекомуникационно оборудване. Сред най-новите привърженици на тези теории е Еймън Холмс, водещ на предаването "Тази сутрин" по ITV, което редовно привлича повече от един милион зрители всеки ден.

Холмс вече коментира изявленията от миналата седмица, но малцина ще обърнат внимание, че той е оттеглил твърденията си. Холмс заяви, че смята за неправилна теорията на конспирациите, но хвърляйки съмнения върху публикации в основните медии, дава нови аргументи на привържениците на тази теория.

В резултат на коментарите регулаторът Ofcom започна разследване, като ще преценява с приоритет цялата програма. Получени са 419 жалби относно Холмс и неговите недобросъвестни коментари.

В повечето случаи идиотските теории се препредават в коментарите в Reddit или в уебсайтове с неясен собственик, но има хора, които вярват на глупостите там. Изглежда липсата на широки образователни програми за това какво представлява 5G, и особено пропуските в средното образование за радиочестотния спектър, може да са причина за това, но последствията са доста тежки.

Изтощително е развенчаването на конспиративните теории за 5G, но те са митове за зомбита, които нанасят сериозни вреди. Когато хора като Еймън Холмс ги поддържат в ефир, това е изтощително. Еймън, ако искате да използвате своя "любознателен ум", може би трябва поговорите с учените и лекарите, които са експерти, коментира в Twitter д-р Дейвид Робърт Гримс, физик и изследовател на ракови болести, автор на книгата "Ирационалната маймуна" (#TheIrrationalApe). Разбира се, първият отговор на туита е, че ученият е "индоктриниран от големите фармацевтични компании".

Изпълнителният директор на British Telecom Филип Янсен се оплака от физически и словесен тормоз на 39 полеви инженери на компанията и през този уикенд. Vodafone също потвърди за персонал, жертва на насилие. Британската асоциация на мобилните телекоми заяви, че през почивните дни са осъществени още 20 опита за палежи на мобилна инфраструктура, а изглежда, че тенденцията се разпространява и в Европа, тъй като холандска инфраструктура също е била атакувана.

И през този уикенд изпълнителният директор на British Telecom Филип Янсен се оплака от физически и словесен тормоз на 39 полеви инженери на компанията. Vodafone също потвърди за персонал, жертва на насилие. Британската асоциация на мобилните телекоми заяви, че през почивните дни са осъществени още 20 опита за палежи на мобилна инфраструктура, а изглежда, че тенденцията се разпространява и в Европа, тъй като холандска инфраструктура също е била атакувана.

Последствията са ясни. Първо, малко вероятно е полевите инженери да работят именно върху 5G инфраструктура. Тези хора, които се считат за основни служители сега, най-вероятно подобряват издръжливостта и надеждността на съществуващите мрежи, за да гарантират, че гражданите ще продължат безпроблемно да общуват с приятели и роднини през това време на самоизолация, а други, да работят от дома си.

Втората, много по-вредна последица е върху екипите за спешна помощ. Тези екипи и организации са критично важни днес и те използват телекомуникационната инфраструктура, към която са насочени атаките. "Удивително е, че палежите не винаги атакуват 5G мачти, понякога просто са насочени към най-лесната цел, която може да съдържа 2G, 3G или 4G оборудване", заявиха от Vodafone Великобритания.

Британските специалисти са единодушни, че образователните мерки в областта на 5G са единственото нещо, което ще увери широката общественост, че мобилната свързаност е безопасна и, разбира се, ще попречи на хора като Еймън Холмс да подхранват притесненията на хората в изолация. И макар че много учени потвърдиха, че тези конспиративни теории са неверни, образоването на широката общественост изисква време.

Още по темата за фалшивите новини около 5G - чуйте в епизод 15 на технологичния подкаст ICTalks.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X