Заплахи

Американската прокуратура проверява практиките за сигурност на Zoom

Иван Гайдаров

Комуникационната платформа Zoom, която в момента се използва от много български училища, компании и институции за онлайн контакти, е обект на интерес от страна на Генералната прокуратура в Ню Йорк. Причината - проблеми с практиките ѝ за поверителност и сигурност на данните. В понеделник генералният прокурор на Ню Йорк е изпратил писмо до Zoom с искане да обясни какви нови мерки за сигурност е въвела, ако има такива, за да се справи с огромния ръст на използването ѝ, твърди New York Times.

Zoom потвърди пред Business Insider, че е получила писмото и че ще предостави исканата информация.

"Zoom приема изключително отговорно поверителността, сигурността и доверието на своите потребители. По време на пандемията от COVID-19 работим денонощно, за да гарантираме, че болници, университети, училища и други бизнеси по целия свят могат да бъдат свързани и да функционират. Оценяваме ангажираността на генералния прокурор на Ню Йорк по този въпрос и ще се радваме да предоставим исканата информация", се казва в съобщение на компанията.

Zoom отчита огромен скок на използване на платформата си заради това, че над 3,5 млрд. души по цял свят са принудени да си стоят вкъщи и да работят или учат от разстояние. Тя стана популярна и като инструмент за социализация. Това принуди компанията да оптимизира контролите си за поверителност на личните данни и сигурността като цяло, които не бяха толкова фокусирани преди, когато се използваше предимно през корпоративни мрежи.

Писмото посочва Zoom като "съществена и ценна комуникационна платформа", но подчертава няколко опасения относно настройките ѝ за поверителност и сигурност. Това включва опасения относно хакери или други злонамерени трети страни, които биха могли да получат достъп до уеб камери на потребителите.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X