Заплахи

СЗО призова за спазване на личната неприкосновеност при употреба на технологиите

Владимир Владков

Световната здравна организация (СЗО) призна, че технологиите играят важна роля за справяне с Covid-19, но подчертава, че разпоредбите за поверителност и защита на личните данни не трябва да се заобикалят при събирането на ключова информация като част от усилията за справяне с кризата.

Майкъл Раян, изпълнителен директор на програмата на СЗО за спешни здравни случаи отбеляза на пресконференция, че пандемията е първата през този век, в която се използва пълната сила на информацията, технологиите, социалните медии и изкуствения интелект. Технологиите се използват за комуникация в общностите и за осигуряване на точно разпространяване на информацията, отбеляза той.

Майкъл Раян обаче добави, че основата на иновациите трябва да бъде внимателно структурирана, за да предоставят продукти и услуги, които са наистина полезни за работниците и системите на първа линия на борбата със заразата.

Желанието да се помогне също не трябва да се преминаване в нарушаване на правата на човека чрез игнориране на правилата за защита на данните, обясни той. "Винаги трябва да имаме "едно наум", особено когато става дума за събиране на информация за отделни граждани или за проследяване на тяхното местонахождение или движение. Тогава винаги има много сериозни последствия за защита на данните", коментира Раян.

За да се постигне това, технологичните продукти, разработвани за борба с вируса, не трябва "никога да надхвърлят принципите на индивидуалните свободи" и социалните права.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X