Заплахи

Отново откриха зловредни приложения в Google Play

Computer World

Google Play, официалното хранилище на компанията за приложения за Android, отново бе хванато, че допуска потенциално злонамерен софтуер. Изследователи по сигурността са открили повече от 56 опасни апликации - много от тях за деца - които са били инсталирани на почти 1,7 милиона устройства.

Tekya е семейство злонамерен софтуер, който генерира измамни кликвания върху реклами и банери, доставяни от маркетинговите агенции, в това число Google AdMob, AppLovin', Facebook и Unity. За да придаде на кликванията автентичен вид, зловредният код кара заразените устройства да използват механизма MotionEvent на Android, за да имитират умишлени действия на потребителите. По времето, когато изследователи от Check Point откриват зловредния софтуер, приложенията все още са скрити за VirusTotal и Google Play Protect. 24 от приложенията, съдържащи Tekya, са насочени към деца. Google е премахнала всички 56 приложения, след като Check Point съобщи за откритието си.

"Този случай подчертава още веднъж, че Google Play Store все още допуска злонамерени приложения", пишат в своя публикация изследователите от Check Point Израел Верник, Данил Голубенко и Авиран Хазум и добавят: "В магазина на Google има близо 3 милиона приложения, и ежедневно се качват стотици нови, което затруднява проверката дали всяко едно от тях е безопасно. Потребителите не трябва да разчитат само на мерките за сигурност на Google Play, ако искат да си гарантират, че устройствата им са защитени."
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X