Заплахи

Само в САЩ киберпрестъпленията са нанесли щети за 3,5 млрд. долара през 2019 г.

Иван Гайдаров

Киберпрестъпниците се съсредоточават върху вече доказани интернет измами, за да откраднат от бизнеса и физическите лица в Съединените щати повече пари от всякога, сочи годишният доклад на ФБР за киберпрестъпността. Междувременно зловредният софтуер за откупи продължава да коства сериозни финансови загуби за жертвите.

Бизнесът и физическите лица в САЩ са загубили 3,5 милиарда долара в следствие на киберпрестъпления през миналата година, като престъпленията в интернет са повече от когато и да било, категорични са от ФБР в своя доклад 2019 Internet Crime Report, публикуван във вторник.

Резултатите показват, че киберпрестъпността процъфтява въпреки повишената информираност на потребителите и подобрените продукти за сигурност. В рамките на 2019 г. към ФБР има подадени 467 461 оплаквания от киберпрестъпления - средно по близо 1300 инцидента на ден и със 100 000 повече от предходната година.

Успехът на киберпрестъпниците през 2019 г. може да е резултат от засилване на фокуса им върху зловредни инициативи, които вече са се доказали като успешни, а не върху изобретяването на нови, коментира в съобщение до пресата Дона Грегъри, шеф на IC3, отделът на ФБР, изготвил доклада. Основните оплаквания през миналата година включват фишинг, финансови измами и изнудвания.

По думите на Дона Грегъри вместо да измислят нови видове измами, киберпрестъпниците повишават уменията си във вече съществуващите, които доказано работят, като стават все по-трудни за откриване и залавяне. "Престъпниците стават все по-добри и за жертвите става все по-трудно и по-трудно да забележат сигналните лампи, че нещо се случва", смята тя.

Миналата седмица например е засечена нова фишинг измама, която доставя сложен злонамерен софтуер, наречен Anubis, на мобилни устройства с Android, за да получи достъп до идентификационните данни на потребителите, да инсталира кейлогър и дори да заключи данните на устройството за откуп.

Въпреки общата тенденция, атаките, които се оказават най-скъпи за жертвите, са различни от тези, най-често наблюдавани от ФБР през 2018 г. Докладът на Бюрото за 2019 г. установява, че компрометирането на бизнес имейли, романтичните измами и тези с фалшиви акаунти, целящи да събират лична и финансова информация, са киберпрестъпленията, които са ощетили най-много жертвите си.

Само случаите с компрометиране на бизнес имейли и кражбите на профили са стрували на потребителите над 1,7 милиарда долара през 2019 г. ФБР е получило 23 775 оплаквания за подобни измами, в които киберпрестъпниците използват социално инженерство или компютърна намеса, за да прехвърлят пари от законни сметки към такива, до които имат достъп. Изследователите по сигурността също отчитат постоянно увеличаване на броя на тези видове атаки през последните няколко години.

Междувременно, киберпрестъпниците продължават набезите с цел откуп срещу компании и правителствени агенции. Докладът за интернет престъпността на ФБР разкрива, че докато броят на атаките с криптовируси като цяло намалява, загубите от подобна зловредна активност се увеличават.

"Интересно е да наблюдаваме тази тенденция да набира скорост, независимо от непрекъснато увеличаващите се инвестиции в решения за киберсигурност, които би трябвало да противодействат на криптовирусите да заразяват потребителски устройства и да причиняват щети", казва Тал Замир, основател и CTO на Hysolate, и добавя: "Типичните решения използват агенти за защита на крайните точки, които са вградени в операционната система и се опитват да я защитят от злонамерен софтуер. Този подход обаче може да се провали, тъй като основните операционни системи са прекалено раздути и монолитни, писани преди десетилетия, и имат стотици милиони потенциално уязвими линии на кода. Настоящата игра на котка и мишка срещу криптовирусите няма да реши проблема. Предприятията и потребителите, които искат да се защитят от криптовируси, трябва да обмислят напълно изолиране на чувствителните си ресурси - както локалните файлове, така и съхраняваните в облака."

Отделът IC3 на ФБР започна да докладва оплакванията от киберпрестъпления през 2015 г. и досега всяка година броят им расте, което може отчасти да се отдаде на повишената осведоменост на потребителите.

Загубите също постоянно нарастват през шестте години на отчитане. През 2018 г. те са 2.7 милиарда долара, което беше рязко увеличение спрямо предходната година - 1,4 милиарда долара. Откакто отчита статистиката за киберпрестъпленията, Бюрото е регистрирало над 1,7 милиона жалби и загуби от 10,2 милиарда долара.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X