Заплахи

Алианс на Google и специалисти по Android сигурността ще се бори с кибератаките

Владимир Владков

Осъзнавайки колко мащабна и разнообразна е екосистемата на Android, е чудно колко малко катастрофи заради зловреден код са се случили. Това може би се дължи и на усилията на компании като Lookout, които предлагат безплатни защитни приложения в Play Store (макар и придружени от реклами). Google явно е решила да се активизира в сферата на киберсигурността, но без да омаловажава свършеното досега, създавайки съюза App Defense Alliance. App Defense Alliance обединява усилията на специалисти от Google, ESET, Lookout и Zimperium.

"Работейки в тясно сътрудничество с нашите индустриални партньори, ние получаваме възможност да си партнираме с наистина талантливи изследователи в тази област и техните инструменти за засичане (на заплахи)", написа в блога си Дейв Клайдермахер, вицепрезидент на Google в отдел "Android Security & Privacy". Според него, целта на всички заедно е да се намали риска от зловреден код, базиран на Android приложения, разпознаване на нови заплахи и защита на потребителите на платформата.

Умен ход е интегрирането на системите за засичане Google Play Protect със сканиращите за зловредни кодове машини на всеки партньор. Това ще доведе до създаване на цял рояк от "следящи очи", които ще наблюдават приложенията, които предстои да бъдат публикувани в онлайн магазина, а това (поне на теория) ще намали риска в някое от тях да "се крие" зловреден код.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X