Заплахи

Европейските регулатори притеснени от сделката на Google за Fitbit

Иван Гайдаров

Практиката за придобиване на компании заради техните данни определено притеснява регулаторите. Това заяви европейският комисар по антитръстовото законодателство Маргрет Вестагер в четвъртък, седмица след като Google обяви, че придобива компанията за носима електроника Fitbit.

Google, собственост на Alphabet Inc., плати 2,1 милиарда долара за Fitbit, за да засили позициите си спрямо Apple и Samsung Electronics в развиващия се пазар на фитнес тракери и интелигентни часовници.

Вестагер отказа да коментира конкретно сделката, но заяви, че има общо притеснение сред регулаторите, когато компаниите, чиито бизнес модели са базирани на данни, стават обект на придобиване.

Сделката на Google предизвика оплаквания на конкуренти към правоприлагащите органи в областта на конкуренцията, тъй като Fitbit, която е един от пионерите на пазара на носима електроника, има огромна база здравни данни. "Като цяло придобиването на една компания само заради нейните данни ни притеснява", коментира Вестагер по време на онлайн брифинг, като добави, че тепърва ще се анализира дали подобни сделки биха могли да доведат до рискове за потребителските данни или създаване на пречки пред иновациите.

Сделката на Google с Fitbit трябва да получи одобрение от ЕС. В същия момент обаче, настоящият еврокомисар по конкуренцията е показала, че не се притеснява да застава срещу технологичния гигант. През последните две години Вестагер наложи на Google глоби за над 8 милиарда евро за задушаване на конкуренти в три отделни случая.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X