Заплахи

Google: Рестрикциите срещу Huawei заплашват националната сигурност на САЩ

Иван Гайдаров

Google се опитва да убеди администрацията на Тръмп, че трябва да ѝ бъде позволено да предоставя на Huawei технологии в името на националната сигурност на САЩ, твърди Financial Times. Според източници на изданието централната точка в аргументацията на интернет гиганта е, че Huawei ще бъде принудена да използва "хибридна" версия на Android, която би била "изложена на по-голям риск от хакване, включително от страна на китайските служби".

На Google, както и на останалите американски компании от всички сектори, е забранено да имат бизнес отношения с Huawei. В дългосрочен план, това би означавало, че дъщерната компания на Alphabet няма да може да предоставя услугите си на смартфоните на китайския технологичен гигант. В краткосрочен план, създателят на Android си е осигурил временен лиценз, за да продължи да предоставя софтуерни актуализации на съществуващи модели смартфони.

Тъй като устройствата на Huawei вече са забранени в САЩ, не става много ясно на какво се базират притесненията на Google, че новосъздадената версия на мобилната ѝ операционна система може да се превърне в заплаха за националната сигурност на страната. Дори източникът на Financial Times не разкрива подобни аспекти, но като цяло не е трудно да си предстваим за какво става дума.

Стъпка 1: Huawei раздвоява Android, създавайки версия, която вече не включва услугите на Google. Една от най-важните характеристики на тези услуги е Google Play Protect - софтуер, който автоматично сканира за злонамерени програми, вируси и заплахи за сигурността. Освен това хората, които използват смартфони с услугите на Google, обикновено се придържат към приложения, налични в Google Play Store, а те определено се контролират значително по-стриктно, отколкото тези в другите платформи.

Стъпка 2: Устройствата на Huawei с хибридната версия на Android започват да се продават в световен мащаб. Те са с по-ниски нива на защита и по-лесно могат да бъдат хакнати.

Стъпка 3: Някой в САЩ несъзнателно изпраща чувствителна информация на човек, който използва едно от тези лесни за компрометиране устройства. Без значение колко сигурно е криптирането от край до край, ако има злонамерен софтуер директно на смартфона, съществува риск критичната информация да бъде прихваната. А колко хора си правят труда да проверят с какъв точно апарат работи адресата на техните съобщения?

Стъпка 4: Националната сигурност на САЩ е компрометирана.

Дали Google ще може убедително да се аргументира по тази линия може да се окаже разликата между бързото разрешаване на този текущ спор и усложняване на ситуацията. Huawei е един от лидерите на пазара на смартфони в много отношения и ако изведнъж реши да създаде своя собствена операционна система, това ще се случи много бързо. От компанията дори вече обявиха, че са в състояние да го направят, като не е ясно обаче дали новата мобилна среда ще бъде базирана на Android, без услугите на Google (версия, която и в момента се използва в Китай) или на някаква друга технология. Това внася допълнителни въпросителни в и без това сложната ситуация.

Дори аргументът на Google за заплаха за националната сигурност да се сблъска с известна доза скептицизъм, никой не може да отрече, че както интернет гигантът, така и много други американски компании ще загубят значителни суми заради решенията на Тръмп. Не на последно място опасенията на организацията са поне толкова доказани и релевантни, колкто и тези на американския президент, с които той мотивира разпалването на търговската война с Китай.

Както отбелязва Bloomberg, от Huawei вече заявиха, че "не водят преговори пряко с правителството на САЩ, тъй като изчакват да видят резултата на тези между Вашингтон и Google". Това означава, че именно те се превръщат в крайъгълен камък за решаването на сложния казус към днешна дата. Още повече, че временният лиценз за доставка на актуализации за Android на вече съществуващите модели на Huawei изтича на 19 август.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X