Законодателство

Телеком съди Ericsson за нарушени патенти

Иван Гайдаров

Базираната в Нидерландия компания KPN е завело дело за нарушение на пет нейни патента от страна на шведския доставчик Ericsson. Патентите са свързани с функциите на безжичната мрежа.

Reuters съобщaва, че операторът е подал жалба до американски съд, твърдейки, че е предложил лицензия на патентите, но от Ericsson са отказали да се възползват от тази възможност. В следствие на това от KPN смятат да търсят финансово обезщетение.

Спорът идва близо шест месеца, след като KPN подписа голяма петгодишна сделка с Ericsson за основната си 5G мрежа - ход, който дойде за сметка на Huawei. Тогава от Ericsson подчертаха вековната бизнес връзка с KPN, което предполага, че действията на оператора не са необмислени.

Интересен момент в ситуацията идва от факта, че обикновено Ericsson са в обратната роля по отношение на патентните дела и сега за първи път се оказват подсъдима страна. Компанията е в разгара на битката си със Samsung в САЩ. Доставчикът обвинява корейския производител в нарушаване на договорните ангажименти относно патентните такси в 4G и 5G сферата.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X