Законодателство

Китай затяга режима за събиране на лични данни от компаниите

Иван Гайдаров

Китайските власти приеха нови регламенти, очертаващи обхвата на личната информация, която може да бъде събирана от 39 категории приложения. По този начин Китай иска да ограничи възможността на компаниите да събират потребителска информация, която не е нужна за основната им дейност.

В свое изявление Cyberspace Administration of China (CAC) заявява, че правилата, които влизат в сила от 1 май, ще изискват от разработчиците на приложения да осигуряват достъп до своите услуги, дори когато потребителите не желаят да предоставят "несъществени" лични данни.

Целта е да се промени това, което CAC нарича "много забележимо" прекомерно събиране на потребителски данни от приложения, като този процес е прикриван по различни начини от някои разработчици, изискващи повече лична информация, отколкото е необходима за изпълнение на основните функции на техните услуги. Сред основните категории, попадащи под ударите на новите регламенти, са комуникационните платформи, навигационните, разплащателните и гейминг приложенията. За 13 от 39-те категории, включително приложенията за къси видеоклипове и фитнес, ще бъде забранено събирането на лична информация.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X