Законодателство

Администрацията на Тръмп с последни действия срещу Huawei

Иван Гайдаров

Администрацията на Тръмп e уведомила доставчиците на Huawei, включително производителя на чипове Intel, че отнема определени лицензи за продажба на китайската компания и възнамерява да отхвърли десетки други искания за снабдяване на телекомуникационния гигант, съобщава Reuters. Акцията - вероятно последната срещу Huawei Technologies на републиканския президент Доналд Тръмп - е поредна крачка от дългогодишните усилия от страна на американската администрация, която си отива, за отслабване на най-големия производител на телекомуникационно оборудване в света, който Вашингтон вижда като заплаха за националната сигурност.

Новината идва на фона на вълна от усилия на САЩ срещу Китай в последните дни на администрацията на Тръмп.
Демократът Джо Байдън ще положи клетва като президент в сряда, а от Huawei и Intel Corp отказват коментар към момента. От американската Комисия по търговията обаче обявиха, че не могат да коментират конкретни решения за лицензиране, но "отделът продължава да работи с други агенции, за последователното прилагане на политики за лицензиране по начин, който защитава интересите на националната сигурност и външната политика на САЩ".

Още в петък от Semiconductor Industry Association заявиха, че Министерството на търговията е издало "намерения да откаже значителен брой искания за лиценз за износ в посока Huawei и отнемане на поне един издаден по-рано лиценз". Източници, запознати със ситуацията, свидетелстват, че има повече от един отменен лиценз и по-конкретно, че осем лиценза са били отнети от четири компании.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X