Законодателство

Поредно съдебно дело срещу Google заради незаконно проследяване на потребители

Иван Гайдаров

Технологичният гигант Google e изправен пред поредно правно предизвикателство, след като властите в американския щат Аризона са завели дело за незаконно проследяване на местонахождението на потребителите чрез приложенията и услугите на компанията.

Длъжностните лица твърдят, че Google "скрито" продължава да събира информация за местоположението на потребители, които са деактивирали настройката "История на местоположенията" на своето устройство. Властите също така смятат, че Google е разчитала на "измамна и несправедлива" тактика, за да събере възможно най-много информация за потребителите и да затрудни разбирането им как се използват техните данни.

Генералният прокурор на Аризона Марк Брнович коментира: "Докато потребителите вярват, че могат да спрат проследяването на местоположението си от страна на Google, компанията използва други пътища, за да нахлуе в личнoто им пространство", добавяйки, че подобни действия нарушават Закона за измами срещу потребителите в Аризона.

Щатските власти искат да бъде издадено разпореждане, забраняващо на Google да продължава с предполагаемите практики, и заповед, която да принуди компанията да върне печалбите, генерирани с помощта на незаконно събрана информация. От Google настояват в свое изявление пред The Washington Post, че предоставят "стабилни контроли за данните за местоположението".

Брнович от своя страна обяснява, че разследването срещу компанията е започнало през 2018 г., след получена информация, че приложенията и услугите на Google проследяват потребителите на iOS и Android, дори когато настройката им за История на местоположенията е изключена. Информацията предизвика вълна от оплаквания от потребителски групи в Европейския съюз и САЩ.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X