Законодателство

Парламентарна комисия отлага въвеждането на следящо приложение във Великобритания

Иван Гайдаров

Плановете на Обединеното кралство за въвеждане на приложение за проследяване на контактите на заразени с Covid-19 бяха поставени под съмнение, след като парламентарна комисия повдигна въпроси относно сигурността на данните на потребителите.

В доклад, публикуван на 7 май, Съвместната комисия по правата на човека отбелязва, че приложението на NHS повдига "значителни опасения по отношение на надзора и въздействието върху други права на човека" и се обръща с призив за парламентарна проверка при първа възможност.

Депутатът Хариет Харман, която председателства комисията, отбелязва, че приложението включва "безпрецедентно събиране на данни", което означава, че потребителите трябва да разполагат с възможности за "здрава правна защита относно това за какво ще се използват тези данни, кой ще има достъп до тях и как ще бъдат защитен от неправомерен достъп".

Комисията призова за ново законодателство, гарантиращо защита на данните и правата на човека; създаване на независим орган, който да контролира използването, ефективността и защитата на поверителността на приложението и всички данни, свързани с проследяването на контакти; както и изискване към здравния секретар Мат Ханкок да докладва развитието на процеса на всеки 21 дни.

Още повече, че тестовете на приложението, проведени на остров Уайт, са довели до смесени реакции. Разработването на приложението се ръководи от дигиталното звено на Националната здравна служба на Великобритания, съвместно с глобални технологични компании.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X