Законодателство

ЕК определи правила за проследяването на мобилната активност заради Covid-19

Иван Гайдаров

Европейската комисия (ЕК) призова държавите-членки да използват току-що издадените препоръки за използването на мобилни приложения и данни за мобилност на потребителите, за да бъде разработен инструментариум за справяне с Covid-19 (коронавирус) с помощта на технологиите до 15 април.

В свое изявление Комисията заявява, че препоръките ще дадат възможност за разработване на координирани методи за използване на приложения за информиране на гражданите по различни теми, включително социално дистанциране, като същевременно помага за издаване на предупреждения и внедряване на системи за проследяване на контакти.

Насоките също така адресират предизвикателствата пред поверителността на данните, като предлага официални насоки за "моделиране и прогнозиране на еволюцията на вируса чрез анонимизирани и обобщени данни за мобилно местоположение".

Тиери Бретон, комисар по вътрешния пазар и услуги, коментира, че дигиталните технологии, приложенията и данните за мобилността "имат огромен потенциал, за да се разбере как се разпространява вирусът и да се реагира ефективно". "Насоките за създаване на подобни инструменти ще избегнат компрометирането на нашите правила за поверителност и защита на данните", добавя той.

Държавите-членки са длъжни да докладват за предприетите действия до 31 май, като направят това достъпно за партньорска проверка от страна на други държави и европейски институции, като проверката ще бъде извършена през юни.

ЕК заяви, че този процес ще позволи постепенното премахване на "мерките, които вече не са необходими".

Локация

В насоките на ЕК се казва, че трябва да бъдат разработени предпазни мерки, за да се предотврати възможността за "де-анонимизация на данните за местоположението" и да се гарантира сигурността на информацията и ИТ системите.

Всяка информация, събрана с цел проследяване, трябва да бъде изтрита веднага или до 90 дни, след като пандемията бъде поставена под контрол. Всички подробности, които биха могли да идентифицират хората, трябва незабавно да бъдат изтрити. Предаването на данни на трети страни е забранено.

Препоръките на ЕК идват ден, след като Европейският надзорен орган по защита на данните изрази загриженост относно необходимостта да се балансира проследяването на потребителите и призова за общоевропейски подход към мобилните решения.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X