Законодателство

Кремъл отлага въвеждането на задължителен руски софтуер в устройствата

Иван Гайдаров

Русия отлага с шест месеца въвеждането на противоречивото законодателство, което разрешава в страната продажбата единствено на устройства с инсталиран местен софтуер, съобщи агенция ТАСС. Решението идва в отговор на факта, че за много производители крайният срок за изпълнение на тези изисквания е невъзможен.

Законодателството, прието от парламента на страната и ратифицирано от президента Владимир Путин през 2019 г., задължава производителите на устройства, включително смартфони, компютри и интелигентни телевизори, да инсталират руски софтуер наред с основните операционни системи, в опит да стимулират използването на местни технологии.

Агенция ТАСС съобщава, че правителството планира интеграцията на национални еквиваленти за търсачки, антивирусен софтуер, програми за достъп до обществени услуги и платежни системи.

Новото законодателство трябваше да влезе в сила на 1 юли, но Руската асоциация на търговските компании и производителите на домакински електрически уреди и компютри (RATEK) обяви през февруари, че членовете ѝ смятат крайните срокове за неизпълними. Организацията иска отлагане на срока до 1 януари 2021 г., като е изпратила своите коментари и предложения до Федералната антимонополна служба.

RATEK също така разкритикува идеята разработчиците на операционни системи да премахват някои от предварително инсталираните приложения, като заявяват, че това не е технически осъществимо.

Олег Николаев, който е съавтор на законопроекта, по-рано обясни, че той има за цел да гарантира, че потребителите имат местна алтернатива на западните приложения.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X