Законодателство

БАСКОМ: Подходът към корпоративния данък може да доведе до колапс за бизнеса

Computer World

Българската асоциация на софтуерните компании - БАСКОМ - разпрати до медиите свое отворено писмо, адресирано до премиерът на България Бойко Борисов, председателя на НС Цвета Караянчева, министърът на финансите Владислав Горанов и председателите на няколко парламентарни комисии. В него от организацията предупреждават за възможни бъдещи проблеми, предизвикани от мерките, които се очаква да бъдат приети от Народното събрание в рамките на извънредното положение заради COVID-19.

"Българската асоциация на софтуерните компании - БАСКОМ - подкрепя решителните действия по управление на кризата, в която се намираме, и предлага своята експертиза за спешна дигитализация на всички аналогови процеси и услуги на хартия в държавата, от които ще зависят живота и сигурността на всички през следващите седмици. Същевременно обаче всички ние като общество осъзнаваме, че след кризата ни предстои дългия път на връщане към нормалността и съживяване на икономиката - нещо, което и вие изтъквате като основна задача", категорични са об БАСКОМ, след което обаче добавят: "Ето защо буди тревога и категорично сме против предвиденото съгласно чл. АА от Законопроекта за мерките по време на извънредното положение, с което се залага изменение на реда за внасяне на авансови вноски за корпоративния данък на базата на данъчната печалба, декларирана за 2018 г."

За какво става дума?

От асоциацията обръщат специално внимание, че в година на очакван срив за редица бизнеси и цели сектори, да бъде използвана за база печалбата за 2018 година, която е една добра година с отчетен икономически ръст, без право тези вноски да бъдат променяни при очаквана загуба за годината, на практика ще означава надвнасяне на данък при ситуация на загуби, фалити и борба за оцеляване, "в която работодатели са изправени пред сериозното предизвикателство да намират средства за изплащане на заплати и осигуровки."

"Всички изходни икономически показатели за 2018 г. бяха различни, в т.ч. максималният осигурителен праг беше по-нисък, така че печалбите на компаниите в двата периода няма как да бъдат съотносими, дори и на база някакъв коефициент, който нито един икономист в момента не би могъл да изчисли, предвид очакващите ни рискове. Господин Борисов, призоваваме вас и народните представители да преразгледате това предложение, тъй като то изпраща много лош сигнал към бизнеса, а последствията от него биха били криза, чиято ярост вече всички сме виждали - масови фалити, закриване на цели сектори, колапс на икономиката. Дайте шанс да измислим заедно работещ алгоритъм за справяне с кризата!", призовават от БАСКОМ.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X