Законодателство

Facebook влезе в нова юридическа битка

Иван Гайдаров

NSO поиска американски съд да наложи санкции на Facebook, след като гигантът на социалните медии предприе правни действия с твърдение, че базираната в Израел група е разпространила зловреден софтуер чрез платформа за съобщения WhatsApp, съобщи Reuters.

В документите, подадени в окръжен съд на САЩ, NSO Group твърди, че Facebook не е спазила международното право, започвайки правната битка без да спази изискванията на Хагската конвенция за уведоление при подобен ход. Израелската компания призова съдът да санкционира Facebook в размер на около 17 000 долара, за да покрие правните си такси.

Този ход идва, след като NSO Group не присъства на изслушване в САЩ, насрочено като част от съдебното производство, инициирано от WhatsApp през октомври 2019 г. Според него NSO Group използва злонамерен софтуер, за да шпионира потребителите - нарушение, за първи път разкрито през май 2019 г. След отсъствието на представител на NSO Group, WhatsApp настоява за решение по подразбиране, което може да застави израелската компания пред сериозни глоби и наказания.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X