Законодателство

САЩ с опит да спре международните доставки на чипове зa Huawei

Иван Гайдаров

Американското правителство предложи промяна на регламентите, която да му даде правомощия да блокира глобалните продажби на чипове на Huawei. Ако САЩ успее в тази си офанзива, това би било най-голямата ескалация на търговските ограничения срещу китайския доставчик, съобщава Reuters.

Разработено е предложение за промяна на регламента, известен като Foreign Direct Product Rule. Той поставя някои продукти, произведени извън територията на страната, но с помощта на американски технологии, да се съобразяват с американските регулации. Ако промяната бъде одобрена, чуждестранните компании, използващи американска технология, ще се нуждаят от специален лиценз за доставка на компоненти на Huawei, като от промяната ще бъдат засегнати включително производители като TSMC със седалище в Тайван, която прави чипове за HiSilicon дивизията на Huawei.

Миналия месец Министерството на търговията на САЩ спря временно плановете си за подобна забрана заради опасения относно потенциалното им въздействие върху местния бизнес.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X