Законодателство

Нови обвинения за Huawei в САЩ (допълнена)

Иван Гайдаров

Министерството на правосъдието на САЩ излезе с нови обвинения срещу китайския технологичен гигант Huawei и няколко негови дъщерни дружества, посочвайки ги като организатори на схема за кражба на търговски тайни от свои американски конкуренти, стана ясно в четвъртък.

Новото обвинение също така твърди, че компанията е предоставила оборудване за наблюдение на Иран, което е позволило шпионирането на протестиращите по време на антиправителствените демонстрации през 2009 г. в Техеран и че се стреми да прикрие свой бизнес в Северна Корея, който извършва въпреки икономическите санкции, наложени на страната.

От Huawei реагираха веднага, като определиха новите обвинения като безпочвени.

Новината идва на фона на постоянните усилия на администрацията на Тръмп да ограничи използването на технологии на Huawei в изграждането на мрежите от ново поколение в съюзните ѝ държави. Белият дом обосновава позицията си с опасения за националната сигурност на западния свят. В същото време обаче Huawei е лидер на пазара на телекомуникационно оборудване.

Новите обвинения са добавени към вече заведено дело срещу Huawei в САЩ, в което компанията отговаря за банкови измами, целящи да заобиколят санкциите срещу Иран. То е разпределено в съда в Бруклин, Ню Йорк.

Федералните прокурори в Сиатъл пък водят срещу технологичния гигант отделно дело за кражба на търговски тайни. По него подсъдима е Менг Ванчжоу, старши изпълнителен директор на Huawei и дъщеря на основателя на компанията. Тя беше арестувана във Ванкувър, Британска Колумбия и все още не е екстрадирана в САЩ.

Huawei е обект на още едно дело в САЩ, в което компанията е обвинена в кражба на търговски тайни и интелектуална собственост на конкурентни местни компании.

В някои случаи, според прокурорите, Huawei наема служители на конкуренти и чрез тях се домогва до интелектуална собственост. Компанията също така предоставяла стимули на собствените си служители, като предлага бонуси на тези, които са донесли най-ценната открадната информация, и е използвала пълномощници, включително професори в изследователски институти, в търсенето на вътрешна информация в други компании, смятат прокурорите.

Допълнение: Huawei излезе с официално становище:

"Новото обвинение, публикувано на сайта на Министерството на правосъдието на САЩ е част от опита на Министерството на правосъдието да увреди имиджа и бизнеса на Huawei поради причини, свързани с конкуренцията между двете страни, а не със спазването и прилагането на закони.

Тези нови обвинения срещу компанията са без основание и се базират до голяма степен на отминали граждански спорове от последните 20 години, които са вече разрешени, които са били оспорвани и в някои случаи отхвърлени от федералните съдии и съдебни заседатели. Американското правителство няма да надделее над Huawei с тези нови обвинения, като компанията ще докаже, че всички обвинения са неоснователни и несправедливи."

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X