Законодателство

Huawei съди Verizon за нарушения на 12 патента

Иван Гайдаров

Huawei засили натиска върху Verizon в продължаващия спор между двете организации за лицензиране на технологии, завеждайки съдебни производства, според които американският оператор е нарушил 12 от патентите ѝ, свързани с мрежовите технологии.

В изявление, Huawei обяви, че е завела делата в две окръжни съдилища в САЩ, като сумата по исковете все още не е уточнена.

Главният правен служител на Huawei Сон Люпюнг коментира, че "продуктите и услугите на американския оператор са се възползвали от патентована технология, която Huawei разработва в продължение на много години изследвания".

Reuters съобщава, че предполагаемото нарушение на Verizon е свързано с патенти, обхващащи компютърни мрежи, видео комуникации и сигурност.

От Huawei обясняват, че предприемат правни действия, след като продължителните преговори между двете страни не са довели до споразумение. През 2019 г. The Wall Street Journal съобщи, че Huawei е предявила иск за 1 милиард долара срещу Verizon в спор за мрежово и IoT оборудване.

Сон обяснява, че Huawei инвестира много в научноизследователска и развойна дейност и споделя иновациите си с по-широката индустрия чрез лицензионни сделки.

"Това е често срещаната практика в бранша. Huawei просто иска от Verizon да уважава инвестициите ѝ в научноизследователска и развойна дейност или като плаща за използването на патентите, или като се въздържа от използването им в своите продукти и услуги", аргументира се той.

Компанията заяви, че притежава повече от 80 000 патента по целия свят, като 10 000 от тях са регистрирани са в САЩ. От 2015 г. насам Huawei са получили над 1,4 милиарда долара от лицензионни такси и са платили над 6 милиарда долара за използване на патентовани от други компании технологии.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X