Законодателство

Рекордни глоби за Airbus след споразумение по обвинения в корупция

Иван Гайдаров

Airbus, най-голямата европейска многонационална аерокосмическа компания, е подкупвала държавни служители, за да спечели договори, в поне 20 държави, обявиха в петък прокурори от британски съд.

Самолетният производител, който също така е основен доставчик на отбранителни и космически технологии, се е съгласил да плати рекордните 4 милиарда долара (3,6 милиарда евро) в рамките на споразумения с властите във Великобритания, Франция и Съединените щати, за да бъде спряно разследването, започнало преди четири години.

Френските и британските власти разследват Airbus за корупция при продажбите на реактивни двигатели повече от десетилетие, докато САЩ разследват компанията заради предполагаеми нарушения на американския контрол върху износа.

"Това е всеобхватна схема за подкупи, наложена от различни подразделения на Airbus SE, която продължава да работи от няколко години", коментира американският окръжен съдия Томас Хоган.

Върховният съд в Лондон одобри споразумението между самолетния производител и Великобритания, което позволява на Airbus да избегне наказателно преследване. Подобен ход би могъл да застраши участието на компанията в обществени поръчки в Европейския съюз и САЩ. Прокурорите обаче добавят, че определени хора все още могат да бъдат изправени пред наказателно преследване.

Сделката с Франция

Френският съд от своя страна одобри сделка на стойност малко над 2 милиарда евро за уреждане на обвиненията в корупция по отношение на продажбите на самолети и сателити от Airbus между 2004 и 2016 г. Френският финансов прокурор коментира, че Airbus също така се съгласява на три години "лек мониторинг за спазването на законите за борба с корупцията в страната".

"Постигайки това споразумение днес, ние помагаме на Airbus окончателно да затвори тази страница, свързана с практики за корупция", категоричен е френският прокурор Жан-Франсоа Бонер.

Най-голямото споразумение за подкуп

Airbus потвърди, че е постигнала споразумение с британските и американските власти, по силата на което трябва да плати глоби съответно в размер на 984 милиона и 535 милиона евро. От Министерството на правосъдието на САЩ (DOJ) заявиха, че това е най-голямото споразумени с чуждестранна компания, свързано с подкуп.

DOJ заяви, че споразумението с Airbus е свързано със "схема за предлагане и даване на подкупи на чуждестранни служители, включително китайски, с цел сключването на договори за продажба на самолети". Според ведомството признанията и съдебните документи разкриват, че схемата за подкупи на мултинационалната компания е започнала не по-късно от 2008 г. и е продължила поне до 2015 г.
"Airbus предприе значителни реформи, за да гарантира, че това няма да се повтори", се казва в съобщение на самата компания.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X