Законодателство

Университет осъди Apple и Broadcom в патентно дело за 1,1 млрд. долара

Иван Гайдаров

Калифорнийският технологичен институт обяви, че е спечелил патентно дело срещу Apple и Broadcom. В резултат на това компаниите трябва да изплатят на образователната институция 1,1 милиарда долар.

В дело, заведено във федералния съд в Лос Анджелис през 2016 г., университетът, базиран в Пасадена, Калифорния, твърди, че Wi-Fi чиповете на Broadcom, използвани в стотици милиони iPhone, нарушават патенти, свързани с технологията за предаване на данни.

"Въпреки че уважаваме решението на журито, ние не сме съгласни с фактическите и правните основания на присъдата и възнамеряваме да обжалваме", коментират от Broadcom.

От Apple също планират да обжалват присъдата, но към момента се въздържат от официален коментар. По време на съдебните заседания, от компанията обявиха, че смятат всички претенции на университета срещу себе си за резултат от употребата на чиповете на Broadcom. Според адвокатите в случая Apple е "косвена страна надолу по веригата".

Broadcom е основен доставчик на Apple, като производителят генерира около 1/5 от продажбите си в рамките на това партньорство. Миналата седмица от производителя на чипове заявиха, че имат сключени сделки с Apple на стойност 15 милиарда долара.

Според присъдата Apple трябва да плати 837,8 милиона долара, а Broadcom - 270,2 милиона долара.

"Радваме се, че журито установи, че Apple и Broadcom са нарушили патентите ни. Като нестопанска институция за висше образование, нашият университет се ангажира да защитава своята интелектуална собственост в изпълнение на мисията си да разширява човешкото знание и да извлича обществена полза от изследвания, интегрирани с образованието", се казва в позиция на Калифорнийския технологичен институт.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X