Законодателство

ЕК налага мораториум върху употребата на лицево разпознаване на обществени места?

Иван Гайдаров

Наскоро Сундар Пичай, изпълнителен директор на Alphabet и Google подкрепи предложението на Европейския съюз за въвеждане на временна забрана на технологията за лицево разпознаване, докато законодателите не разработят система от правила за поверителност, за чието спазване да съблюдават.

"Мисля, че е важно правителствата и регулаторите да се захванат с тази тема по-рано, отколкото със закъснение, и да дадат рамката за развитието на технологията", коментира Сундар Пичай по време на конференция в Брюксел, цитиран от Reuters, като добавя, че това може да се случи и веднага, но може би има нужда от период на изчакване.

С други думи, изпълнителният директор на Alphabet и Google призова правителствата да определят курса за начините на разпространение на технологиите за лицево разпознаване сред обществата, като например какви специфични правила се прилагат за медицински изделия или самоуправляващи се превозни средства и въобще във всички сектори, в които изкуственият интелект (AI) навлиза все повече.

В същото време обаче, президентът на Microsoft Брад Смит предупреждава да не се забива толкова рязко спирачката на развитието на лицевото разпознаване и призовава вместо това да се предприеме методична реформа, която се занимава с проблема "със скалпел, а не с месомелачка". Той също така дава конкретни примери за употребата на лицевото разпознаване в услуга на хората, един от които е свързан с подпомагането на неправителствени организации да свързват изчезнали деца с техните семейства.

Смит е съгласен, че необходимостта от допълнителни регулации без съмнение ще се засилва, тъй като все повече индустрии възприемат AI, но залага на проактивен подход за изработването им. "Има само един начин да подобрим технологията и той е като я използваме", категоричен е той.

Регулаторите в световен мащаб постоянно обмислят как да управляват изкуствения интелект, тъй като той все повече се налага както в услуга на частната индустрия, така и в помощ на органите на реда. Но докато американските служби възприемат по-отворен подход за администриране на развиващата се технология, европейските демонстрират значително повече загриженост за защитата на правата на потребителите и личните данни.

Според документи, публикувани от Reuters, Европейската комисия планира да предложи до пет години мораториум за прилагане на технологията за лицево разпознаване на обществени места. Надеждата е, че междувременно регулаторите ще успеят да укрепят съществуващото законодателство, за да ограничат злоупотребите.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X