Законодателство

Щатски сенатор обвини Facebook в "срамно поведение"

Владимир Владков

Говорителят на американската Камара на представителите – демократът Нанси Пелоси, отправи купчина обвинения към Facebook, обявявайки, че гигантът при социалните медии няма никакъв интерес да обслужва своите потребители.

По време на седмичния си брифинг, дефакто лидерът на Демократическата партия се впусна да тълкува политиките на Facebook за отказ да проверява фактите в изявленията на политиците, улеснявайки спонсорираното заблуждаване на избирателите от руските партии по време на последните избори и успокояване на настоящата политическа администрация, че няма друга цел освен финансовата печалба.

"Мисля, че бизнес моделът на Facebook е да прави пари, каза Пелоси. - Не им пука за въздействието върху децата, не ги интересува истината, не ги интересува откъде идва всичко това и те са казали, дори ако знаят, че това не е истина, ще го "отпечатват". Те злоупотребяват много с голямата възможност, която им предостави технологията."

Пелоси казва нещо, което многобройните хора мислят. Facebook е машина за печалба и в многобройни случаи нейните ръководители са демонстрирали, че поставят парите преди правата за поверителност на клиентите или изживяването в платформата. Пелоси, която излиза с такава агресивна позиция срещу гиганта в социалните медии, със сигурност "налива масло в огъня".

Като компания Facebook би трябвало да е доста изнервена относно начина, по който демократите вървят към изборите през ноември. Въпреки че кандидатът за демократи все още не е посочен, има много, които са много критични към големите технологични гиганти като цяло и към Facebook в частност. Сред тях са Джо Байдън, който наскоро заяви, че е недоволен от "Секция 230", законът, който освобождава Facebook от отговорността какво са публикували неговите потребители. Елизабер Уорън пък стартира кампанията си за номинация с обещанието, че ще раздели на части големите технологични компании.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X