Законодателство

Щатските власти разследват Amazon за злоупотреба с пазарната си доминация

Владимир Владков

Федералното правителство на САЩ и няколко отделни щати проучват дали Amazon потиска конкуренцията и нарушава антимонополните закони. Разследването може да доведе до различни действия, включително разделяне на технологичния гигант на няколко отделни компании.

Ако федералните и щатските следователи се слушали изявленията на главния изпълнителен директор на AWS Анди Джаси по време на потребителската конференция на компанията през декември, те вероятно ще намерят допълнително оправдание за правителствените проучвания за антимонополно поведение на Amazon.

AWS доминира не само на пазара за облачни услуги, но и тези за изчислителна мощност, за съхранение, за технологии на бази данни, за машинно обучение, роботика, съобщения и разпространение на съдържание, похвали се Джаси от сцената. "Никой не притежава възможностите на AWS. Никой не е дори близо до броя на услугите ни", добави той на конференцията в Лас Вегас.

Намесата на Федералната комисия по търговия
Всъщност антимонополното разследване на Amazon от Федералната комисия по търговия (FTC) е фокусирано върху това колко широкоразпространени, доминиращи и може би монополни са станали Amazon, AWS и други предприятия, притежавани от Amazon. Антимонополните разследвания на Amazon и други големи технологични доставчици от Конгреса на САЩ, Министерството на правосъдието и 50 щатски прокурори също са в ход.

Междувременно в началото на есента FTC започна да разпитва недоволни търговци на дребно, които правят бизнес в Amazon.com. Основните притеснения, които FTC разследва, са свързани с това дали Amazon използва пазарната си платформа, за да спечели нечестно предимство спрямо трети страни, които са негови клиенти - Европейската комисия също проучва тези твърдения. Теорията е, че Amazon събира много данни за други продавачи и ги използва за проектиране, изработка и продажба на свои собствени продукти.

В началото на декември регулаторът насочи вниманието си и към AWS и дали облачното поделение на Amazon, което осигурява 60% от всички приходи на Amazon, "наказва" софтуерни компании, които продават на AWS клиенти, но не използват облачните услуги на AWS.

Не е ясно колко интензивно FTC провежда антимонополното разследване на Amazon или колко бързо протича, тъй като агенцията не потвърждава наличието на такива разследвания. Председателят на FTC Джоузеф Симонс обаче публично обяви, че е готов да "раздроби" големите технологични доставчици, а през лятото FTC глоби Facebook с $5 милиарда за нарушаване на поверителността.

Шефовете на Amazon обаче твърдят, че компанията може да премине през тази проверка. През юни шефът на Amazon Worldwide Consumer Джеф Уилки заяви, че "най-съществените предприятия в икономиката заслужават контрол и нашата работа е да изградим този тип компания, която да премине през този контрол без проблеми."

Конгресът на САЩ погна големите технологични компании
На 13 септември комисия на американския конгрес изпрати писмо до главния изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос, с което изиска от него описания, пазарни дялове, списък с конкуренти, с водещите потребители, както и финансовите доклади за 12 продукта и услуги на Amazon. Тези продукти включват Alexa, Amazon Advertising, Amazon Basics, Amazon Marketplace, Amazon Prime, Amazon Publishing, Amazon Rekognition, Amazon Retail, AWS, Echo, Fulfillment by Amazon и Whole Foods.

Някои анализатори обаче оспорват разделянето на големите технологични компании, тъй като конгресмените не отчитат, че дейностите на Amazon са организирани според традиционата йерархична структура, а поне десетина изпълнителни директори докладват директно на Безос. Същевременно ако действията на законодателите доведат до разбиването на Amazon и AWS, от това ще се възползват по-скоро бързорастящите китайски гиганти като Alibaba, Baidu и Tencent, които не са изправени пред подобни регулаторни заплахи. Освен това Amazon и AWS се конкурират директно и с щатски фирми като Microsoft, Google и IBM в областта на изкуствения интелект и облачните услуги, при които AWS държи половината от световния пазар.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X