Законодателство

Властите в САЩ с нов ход за разделяне на Facebook

Иван Гайдаров

Правителството на САЩ може да се опита да спре Facebook да интегрира различните си платформи - Instagram, Messenger и WhatsApp - ход, който се превърна в основна цел на компанията, след като тя постоянно се сблъсква с нарастващ регулаторен контрол, съобщава Wall Street Jоurnal, позовавайки се на три различни източника, пожелали анонимност.

Facebook e обект на антитръстово разследване от страна на Федералната търговска комисия (FTC), основният бизнес регулатор на федералното правителство, който разглежда доминaцията на компанията в социалните мрежи и онлайн рекламата. Придобиванията ѝ също са част от това разследване.

Сега, FTC може да поиска предварително разпореждане, за да спре Facebook да интегрира всички свои платформи. Това би било тежък удар срещу Facebook и усилията ѝ да комбинира услугите си, които започнаха по-рано тази година. Това ще направи компанията по-уязвима и от сегментация.

Разпореждането е една от няколкото стъпки, които FTC обмисля, в посока анализ на възможностите на Facebook и адресиране на опасенията, че нарастващият размер на компанията може да задуши конкуренцията сред социалните мрежи.

Изпълнението на подобна заповед би било уникална ситуация за FTC, която обикновено не се опитва да отмени сливания, които вече са факт. Facebook купи Instagram през 2012 г. и WhatsApp през 2014 г. Ако обаче състав на петчленната комисия гласува за налагане на подобно разпореждане, след това той трябва да заведе дело във федералния съд и да докаже, че Facebook нарушава антитръстовото законодателство.

С нарастването на регулаторните опасения относно пазарното поведение на Faceboоk, главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг обяви през януари, че ще работи за интеграция на семейството от приложения на компанията, за да създаде възможност за безпроблемна комуникация между различните услуги. Според критиците на Facebook тази стъпка е превантивен ход, който трябва да затрудни Вашингтон да раздели компанията.

В четвъртък, цената на акциите на Facebook рязко спадна с около 2,7%.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X