Законодателство

Ericsson се съгласи да плати на САЩ глоба в размер на $1,06 млрд

Владимир Владков

Глоба в размер на над $520,65 млн. и допълнителна финансова санкция от $485,38 млн. плюс предсъдебни такси от $81,54 млн. ще плати Ericsson, след като сключи тригодишно споразумение DPA (Deferred Prosecution Agreement – споразумение с прокуратурата с отложено действие) с щатското Министерство на правосъдието (DOJ). С това споразумение се свалят криминалните обвинения, свързани с нарушаване на закона FCPA.

Щатският закон от 1977 г. Foreign Corrupt Practices Act (FCPA) е допълван през 1988 и 1998 г., като забранява на компаниите и отделни техни служители да влияят на чуждестранни служители с каквито и да било лични плащания или награди. FCPA изисква от компаниите, чиито акции се търгуват в САЩ, да отговарят на счетоводните правила.

"Това се отнася до счетоводни нарушения на FCPA в 5 държави, включително в Джибути, където има и обвинение за подкуп. В споразумението с DOJ се съгласява да отложи наказателното преследване на тези обвинения и да ги отмени в края на мандата в замяна на това, че Ericsson отговаря на условията на DPA. Условията включват плащане от Ericsson на глоба в размер на $520 650 432. Като част от споразумението с DOJ, египетското дъщерно дружество на Ericsson се призна за виновно в обвинението за подкуп в Джибути", обясняват от компанията. Другите 4 страни са Китай, Индонезия, Кувейт и Виетнам.

Отделно, Ericsson се е съгласила да разреши граждански обвинения, повдигнати от Комисията за ценни книжа и борси (SEC) на САЩ във връзка с твърденията за нарушения на разпоредбите за подкуп и счетоводните процедури на FCPA. Ericsson се съгласила с вписването на съдебно решение и се е съгласила да плати финансова санкция в размер на $458 370 000 щатски долара, плюс лихва преди присъда от $81 540 000.

Като част от споразумението Ericsson се е съгласила на независим мониторинг за съвместимост със споменатия закон за период от 3 години, като компанията продължава да прави значителни реформи, подсилващи програмата й за Етика и регулаторна съвместимост.

Общата сума на плащанията е в размер на 1,06 млрд. (10,1 млрд. шведски крони), като се покрива напълно от заделените за целта 11,5 млрд. крони през третото тримесечие на 2019 г.

"Въпреки че компанията има програма за съвместимост и поддържа строги мерки за контрол, те не са били адекватно внедрени, пише в обяснението на Ericsson. - По-конкретно, някои служители на определени пазари, част от които са били шефове за тези пазари, са действали недобросъвестно и съзнателно не са приложили достатъчен контрол. Те са можели да сключват сделки с нелегитимни цели и заедно с хора под тяхно влияние да използват сложни схеми, за да скрият неправомерните си действия", допълват от компанията.

Бьоре Екхолм, президент и изпълнителен директор на компанията, заяви: "Разстроен съм от тези провали в миналото. Постигането на споразумение с американските власти ни позволява да затворим тази наследена (от историята) глава. Вече можем да продължим напред и да изградим по-силна компания. Споразумението със SEC и DOJ показва, че не винаги сме отговаряли на нашите стандарти да правим бизнес по правилния начин. Този епизод показва значението на вземането на решения на базата на факти и културата, която подкрепя изказването и изправянето пред проблемите. Ние работихме неуморно за внедряването на стабилна програма за съответствие. Тази работа никога няма да спре", допълва той.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X