Законодателство

Uber губи най-големия си европейски пазар?

Иван Гайдаров

Два месеца след като получи двумесечен лиценз да оперира в Лондон, Uber отново се сблъска с отказ на искането си за постоянно разрешително от местния регулатор на градския транспорт. От ведомството заявиха в понеделник, че са открил редица рискове за пътниците. От Uber са категорични, че ще обжалват решението.

Столицата на Обединеното кралство е основен европейски пазар за Uber, като от компанията твърдят, че имат 3,5 милиона потребители и 45 000 регистрирани шофьори в града. Неприятностите за гиганта в услугите за споделено пътуване в Лондон започнаха през 2017 г., когато местните власти изненадващо отказаха да подновят лиценза за превоз на пътници на компанията, позовавайки се на редица аспекти, включително как Uber съобщава при извършени престъпления; как компанията прави проверки на водачите; наличието на софтуер, който може да се използва за блокиране на регулаторния надзор и т.н.

В последното решение срещу Uber регулаторът заключава, че компанията не отговаря на изискванията за притежаване на лиценз за частен превоз на пътници. От институцията добавят, че са констатирали "хиляди нарушения на регулаторните норми". Като ключов проблем се посочва промяна в системите на Uber, която позволява на неоторизирани шофьори да качват своите снимки в акаунти на редовни шофьори на компанията.

"Това позволява на неоторизирани шофьори да взимат поръчки и да возят хора от името на други водачи, което излага пасажерите на риск. Това се е случило поне 14 000 пъти", мотивират позицията си от регулатора. Според властите това означава, че във всички тези случаи е имало опасност за пасажерите, а самите превози са се изпълнявали от нелицензирани шофьори.

Освен това платформата дава възможност за регистрация и на водачи с отнети права. "Оценяваме стъпките, които Uber предприема, за да предотврати тези нарушения. Притеснителното обаче е, че системите на компанията изглеждат сравнително лесно манипулирани ", добавят от ведомството.

Регулаторът казва, че е установил и други сериозни нарушения, включително такива, свързани със застраховките. По-рано тази година дори се стига до разследване на компанията заради шофьори, които оперират без наличието на нужните им застраховки.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X