Законодателство

Google отново на съд, този път в Австралия

Иван Гайдаров

Google продължава да се сблъсква с правни проблеми в областта на поверителността на потребителските данни. Австралийският регулатор, отговарящ за конкуренцията - Australian Competition and Consumer Commission (ACCC), завежда дело срещу компанията по обвинение за "неверни или подвеждащи представи, създавани у потребителите, относно личните данни за местоположение, които Google събира, съхранява и използва".

Казусът е свързан с възможността да се откажете от проследяването на местоположението си на телефони и таблети с Android. По време на настройката потребителите виждат опция "История на местоположенията". Деактивирането на тази опция обаче не деактивира събирането на всички данни за местоположение. За целта потребителите също така трябва да изключат настройката "Активност в мрежата и приложенията".

ACCC казва, че това подвежда потребителите относно информацията, която събира Google за тях. "Твърдим, че в резултат на начина на представяне на тази опция Google е събирала, съхранявала и използвала високо чувствителна и ценна лична информация за местоположението на потребителите, без те да правят информиран избор", се казва в изявление на председателят на ACCC - Род Симс.

"Много потребители вземат съзнателно решение да изключат настройките, за да спрат събирането на данни за своето местоположение, но ние смятаме, че начинът на представяне на тази възможност от Google може би е попречило на потребителите да направят наистина информиран избор", добавя той.

Това дело е в резултат на заявката на ACCC да разследва как компании като Google използват алгоритми, за да насочват реклами към потребителите. В миналото ACCC също така разследва дали Google и други технологични компании вредят на конкуренцията в новинарското пространство.

В свое изявление от Google са категорични: "Продължаваме да работим с ACCC и възнамеряваме да се защитаваме по този въпрос."
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X