Законодателство

Ръстът на китайската икономика удари близо 30-годишно дъно

Иван Гайдаров

Растежът на Китай спадна до най-ниското си ниво от близо три десетилетия, което показва недвусмислено, че втората най-голяма икономика в света продължава да търпи негативи от търговското противопоставяне със САЩ.

Брутният вътрешен продукт на Китай нарасна с 6% през тримесечието, приключило септември, което е най-слабият тримесечен растеж от 1992 г., като е дори под това от предните три месеца - 6,2%, сочи правителствена статистика, публикувана в петък. Това представяне е по-слабо дори от очакванията на анализаторите, които предполагаха ръст от 6,1%.

Новината идва само седмица, след като САЩ и Китай постигнаха предварително примирие, за да се ограничат щетите за двете най-големи икономики в света. Представителите на двете страни постигнаха предварителна търговска сделка миналия петък. Тя включва спиране на повишаването на митата за китайски стоки от страна на САЩ, което трябваше да влезе в сила по-рано тази седмица. Освен това, по думите на Доналд Тръмп, интелектуалната собственост, финансовите услуги и селскостопанските стоки също попадат в обхвата на споразумението.

Въпреки това постигането на пълно примирие остава далеч, тъй като при последните преговори на масата не са били поставени някои от най-конфликтните точки, около които двете правителства имат спорове.

На този фон, в четвъртък вечерта американският търговски представител потвърди, че мита на стойност 7,5 милиарда долара ще влязат в сила от днес за някои европейски стоки. Самолетите, произведени в ЕС, например ще бъдат обложени с допълнителни 10%, докато други продукти като сирене и уиски – с цели 25%.

Администрацията на Тръмп обяви този ход по-рано през октомври, след като Световната търговска организация постанови, че САЩ имат право да наложат подобно увеличение в отговор на незаконното преференциално третиране на самолетния производител Airbus SA от страна на ЕС. Президентът Доналд Тръмп заяви в сряда, че САЩ не могат да загубят търговска война с Европа заради големия търговски дисбаланс, който съществува.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X