Законодателство

Германия няма да блокира Huawei за своите 5G мрежи, но Швеция може да го направи

Владимир Владков

Германското правителство няма да забрани на нито един доставчик на мрежови технологии да участва в изграждането на 5G мрежите в страната, но шведите може би предвиждат други правила.

Новината е от репортер на Reuters, посетил пресконференция, на която германското правителство е обявило резултатите от своя анализ на сигурността. "Няма да предприемаме превантивно решение за забрана на който и да играч, на която и да е компания", е заявил според репортера говорителят на германското правителство Щефан Зайбърт.

Като най-голямата европейска икономика и на практика лидер на Европейския съюз, решението на Германия има символично значение. Германия и ЕС ефективно декларират своята независимост от САЩ по геополитически въпроси и отстояват желанието си да взимат решения въз основа единствено на собствените си интереси.

Мнението в ЕС обаче не е единно, като шведското издание SVT писа за предложен нов закон, който ще позволи блокирането на Huawei и други китайски доставчици от участие в изграждането на 5G мрежите в страната. "Тази промяна в закона ще даде възможност да откажем разрешение, ако даден доставчик представлява заплаха за сигурността на Швеция. Тя предоставя и възможност и на операторите да откажат такива разрешения", цитира изданието шведския министър на цифровизацията Андерс Йегман. Законопроектът изглежда в момента е на етап предложение и ще бъде обект на всички видове противоречиви политически интереси (макар че целта е той да бъде приет преди старта на 5G мрежите в страната), но въпросът за Китай и 5G може да предизвика сериозен разкол в рамките на Европейския съюз.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X