Законодателство

Най-силните икономики обединени срещу Libra на Facebook

Иван Гайдаров

Криптовалутата на Facebook – Libra - не трябва да бъде допускана официално до пазара, докато компанията не докаже, че тя е достатъчно сигурна и използването ѝ е безопасно, сочи доклад на най-големите икономики в света.

Позицията на групата държави от G-7 е удар срещу гиганта в социалните мрежи, тъй като е категорична, че подобни криптовалути представляват риск за глобалната финансова система. Докладът очертава девет основни риска, свързани с Libra, и добавя, че дори създателите ѝ да успеят да опровергаят страховете на регулаторите, тя пак може да не получи лиценз.

Предупреждението идва само дни след като гигантите в картовите разплащания Mastercard и Visa се изтеглиха от проекта, позовавайки се на регулаторната несигурност. Работната група на G-7, изготвила доклада, включва висши служители от централните банки, Международния валутен фонд (МВФ) и Съвета за финансова стабилност, който координира правилата, по които трябва да функционират икономиките на страните от G-20. В него се казва, че организациите, подкрепящи подобни дигитални валути, трябва да нямат пререкания със закона, да защитават потребителите и да гарантират, че системата им не се използва за пране на пари или финансиране на тероризма.

Като цяло докладът, който ще бъде представен на годишната среща на МВФ тази седмица, не посочва конкретно Libra, но акцентира, че "стабилните дигитални валути с възможности за бързо мащабиране могат да доведат до редица потенциални проблеми".

Стабилните дигитални валути като Libra се различават от други криптовалути като биткойн, тъй като са привързани към установени валути като долара и еврото. Въпреки че това трябва да ограничи големи колебания в тяхната стойност, според доклада те могат да създадат редица проблеми, включително при определянето на лихвените проценти. Освен това най-големите икономики изразяват загриженост, че Libra може да задуши конкуренцията в сектора и дори да застраши финансовата стабилност, ако потребителите загубят доверие в дигиталните валути.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X