Бизнес

ЕK предупреди за "спонсорирани от държави" заплахи към 5G

Владимир Владков

Европейската комисия подчерта, че има значителни предизвикателства към сигурността при внедряването на 5G мрежи, следа като е направен широкомащабна оценка на риска, свързан с тази технология, като това оценяване бе предприето от желанието за блокиране на китайските доставчици Huawei и ZTE.

След оценката на риска, направена от 28 страни членки, ЕК описа няколко предизвикателства пред сигурността, които вероятно ще се появят или ще станат по-значими в 5G в сравнение с предишните поколения на мобилната технология.

Това се дължи отчасти на това, че 5G мрежите ще се превърнат в "бъдещия гръбнак "на нашите все по-дигитализирани икономики и общества", отбеляза комисията, като посочва приложения в критични сектори като енергетиката, транспорта, банковото дело и здравеопазването.

ЕК отбеляза, че рисковете се увеличават, тъй като 5G ще разчита повече на софтуера в сравнение с предишните поколения. Комисията подчерта потенциала за големи пропуски в сигурността заради "лоши процеси при разработката на софтуер, използвани от доставчиците", които можело да улесни злонамерените играчи да "вмъкват задни вратички в продуктите", при това те ще бъдат по-трудни за намиране, отколкото днес.

Зависимостта на оператора от доставчиците на инфраструктура също е подчертана като проблем, особено в случаите, когато операторът използва само един доставчик за своята мрежа. ЕК заяви, че прекаленото разчитане на доставчиците ще увеличи потенциалната повърхност за атака, като посочи "най-голямата заплаха за сигурността на 5G" идва от държави извън ЕС или са играчи, подкрепяни от държавата.

"В този контекст на повишената експозиция към атаки, улеснени от доставчиците, рисковият профил на отделните доставчици ще стане все по-важен, включително вероятността доставчикът да стане обект на намеса от страна извън ЕС", посочва Еврокомисията.

Въпреки че Huawei и ZTE не бяха посочени в изявлението на ЕК, коментарите относно стабилността на софтуера и държавната подкрепа неизбежно доведоха до спекулации, че регионът се насочва към политиката на САЩ, които забраниха участието на тези компании в 5G внедряванията.

Главният технически директор на Nokia Маркус Уелдън обвини през юни Huawei в небрежност по отношение на "закърпване на предишни проблеми", макар че компанията бързо се дистанцира от тези критики.

Huawei отдавна се сблъсква с обвиненията, че е подкрепена от китайската държава, което очевидно се дължи на предишната роля в армията на Рен Женфей, основател и изпълнителен директор, но отношенията се обтегнаха през последните месеци, когато САЩ засилиха своята кампания срещу китайския доставчик.

ZTE се сблъска с "гнева" на САЩ през 2018 г., когато на компанията бе забранено да прави бизнес в страната след нарушаване на търговските санкции срещу Иран. Впоследствие блокиране отпадна, но едва след като доставчикът плати $1 милиард и се съгласи на строг надзор от американските власти.

ЕК планира да определи начини за смекчаване на идентифицираните рискове до края на декември, когато държавите-членки трябва да докладват дали са необходими допълнителни действия към 1 октомври 2020 г.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X