Законодателство

Европейският съд с противоречиво решение срещу Facebook

Иван Гайдаров

Facebook разкритикува решение на Европейския съд, според което съдилищата в държавите-членки на Европейския съюз (ЕС) могат да принудят компанията да премахва съдържание, което се счита за незаконно, за потребителите по целия свят. Решението идва след като австрийски политик съди Facebook в опит да накара компанията да свали конкретен коментар, определян от него като клеветнически.

В своето решение съдът заявява, че законът на ЕС не противоречи на това доставчици като Facebook да получават нареждания за премахване на коментари, идентични или еквивалентни на такива, обявявани преди това за незаконни. Според институцията няма закон, който да възпрепятства подобно разпореждане да "произвежда ефекти в световен мащаб в рамките на съответното международно право".

В изявление пред Reuters, от Facebook са категорични, че решението "подкопава дългогодишния принцип, че една държава няма право да налага законите си на друга държава".

Томас Хюз, изпълнителен директор на базираната в Обединеното кралство група за застъпничество - Article 19 – подкрепя платформата, като предупреждава, че решението създава "опасен прецедент, при който съдилищата на една държава могат да контролират какво могат да видят интернет потребителите в друга". Той добавя, че подобна политика е податлива на злоупотреби.

Решението влиза в противоречие със скорошно решение на съда, според което Google не е длъжна да прилага искания за премахване на съдържание от граждани на ЕС към версии на търсачката извън Съюза.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X