Законодателство

Елиминират китайските компании от американските фондови борси?

Иван Гайдаров

Въпреки привидното затишие търговското напрежение между САЩ и Китай не само не отива към своя край, но всъщност съвсем скоро може да избухне с нова сила. Според новинарската агенция Reuters, която цитира 3 анонимни източника, близки до администрацията на президента Доналд Тръмп, американските власти обмислят възможността да елиминират китайските компании от американските фондови борси.

Този ход е насочен към два основни аспекта на икономическото противопоставяне между двата гиганта. Първият е ограничаване на американските инвестиции в китайски компании, а вторият е свързан с нарастващите опасения на американската администрация относно дейността на китайските компании в страната и заплахата за сигурността, която, според нея, представляват те.

Пазарите не реагираха добре на тази новина и основните индекси в САЩ отбелязаха загуби. Акциите на Alibaba паднаха с 5,15%, JD.com падна с 5,95%, а Baidu Inc загуби 3,67%, като това са само част от примерите.

Новините идват няколко дни преди Китай да отпразнува 70-годишнината от рождението на Народната република, на 1 октомври, когато втората по големина икономика ще се затвори за празничната седмица. В същото време обаче остава открит въпроса как ще функционира тя при отстраняване на местните компании от американските фондови борси. Като по-мека мярка, според Reuters, американското правителство може да предприеме определяне на лимити за китайските компании, присъстващи в борсовите индекси.

Следващият кръг от търговските преговори между САЩ и Китай ще се проведат на 10-11 октомври. Те ще се водят на фона на месеци напрежение, отслабило глобалния растеж. Освен това, търговската война е на път да промени цялата пазарна екосистема, тъй като президентът Тръмп вече многократно е отправял искания към американските компании да търсят алтернативи на Китай в производствения сектор. Като част от мерките той вижда дори връщането на производството на американска земя.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X