Законодателство

Ericsson задели $1,2 млрд. за задаващата се глоба за корупция

Владимир Владков

От 2013 г. насам Ericsson е в центъра на две разследвания, които поставят под въпрос съответствието на шведските компания с щатския Закон за чуждестранни корупционни практики (Foreign Corrupt Practices Act - FCPA), като сега компанията се подготвя за глоба.

Разследването е приключило официално през четвъртото тримесечие на 2017 г., но оттогава Ericsson води непрекъснат диалог с Комисията за борси и ценни книжа и Министерството на правосъдието на САЩ. Екипът бил нарушил закона на 6 пазара и Ericsson очаква общата глоба да е около $1 милиарда. Днешното съобщение на компанията просто подготвя инвеститорите за финансовия удар.

Шефът на Ericsson Бьоре Екхолм каза, че "са осъзнали, че компанията е имала пропуски в миналото, но сега мога да ви уверя, че работим упорито за изграждане на по-силна компания Ericsson, в която етиката и съответствието са опорни стълбове на начина, по който правим бизнес. През последните 2 години направихме значителни инвестиции в нашата етична програма, включително възможностите за вътрешни разследвания, и предприехме действия срещу служители, които нарушават нашите ценности и стандарти", допълва Екхолм.

Направени са поправки във вътрешните процедури след началото на разследванията, хвърлили сянка върху доставчика. През 2013 г. борсовата комисия е започнала свое разследване, а през 2015 г. към него се е присъединило и Министерството на правосъдието. Разследването обхваща 4-годишен период, приключващ в края на 2017 г., като то е свързано с подкупи, предлагани на официални лица от правителства. Ericsson не успяла да покрие съответствията със закона FCPA на 6 пазара, включително Китай, Джибути, Индонезия, Кувейт, Саудистка Арабия и Виетнам.

Както при всеки друг закон, в FCPA има стотици разпоредби и клаузи, въпреки че има две, с които той е най-известен. Първо, правила, които диктуват изискванията за прозрачност на счетоводството съгласно Закона за борсата и ценни книжа от 1934 г., и второ, касаещи подкуп на чуждестранни служители.

Накратко, правилата гласят, че е незаконно да се предостави нещо от съществена стойност на държавни служители за получаване или за запазване на бизнес. От гледна точка на прозрачността на счетоводството, тези правила трябва да гарантират, че съществува ефективна система за съответствие и отчетност за вътрешно предотвратяване на незаконната дейност.

Въпреки че Ericsson е сътрудничила с агенциите по време на разследването, глобата от $1 милиард долара може да е само част от проблема. Екипът на ръководството на Ericsson посочи допълнителни рискове, свързани с тази сага, включително репутационни вреди. Екипът ще работи усилено, за да изглади "пукнатините", но официалната глоба може да насърчи други страни да разгледат по-внимателно взаимоотношенията си с компанията.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X