Законодателство

Американски съд отхвърли иск на инвеститори срещу Facebook

Иван Гайдаров

Американски съд отхвърли искането на група инвеститори за започване на дело срещу Facebook Inc. и нейния изпълнителен директор Марк Зукърбърг по обвинение, че са били заблудени относно възможното въздействие на проблемите на компанията в сферата на защитата на личните данни върху цената на акциите ѝ. Според окръжния съдия в окръг Сан Хосе, Калифорния, Едуард Давила, инвеститорите не са успели да докажат твърденията си, че Facebook или неговите ръководители съзнателно са направили неверни изявления, водещи до загуби за тях.

Към момента официален коментар от двете страни няма.

Освен към Зукърбърг и компанията като цяло, консолидираните искове на инвеститорите са насочени и към организационния директор на Facebook, Шерил Сандбърг, и главния финансов директор, Дейвид Уенер.

Исковете на групата са свързани с нарушения на сигурността в социалната платформа, разкрити за първи път през декември 2015 г., които позволиха на британската компания за политически консултации Cambridge Analytica да получи достъп до данни за приблизително 87 милиона потребители.

През март 2018 г. множество медии съобщиха, че Facebook все още позволява на трети страни достъп до потребителски данни и че тези, достъпени от Cambridge Analytica, са били използвани във връзка с кампанията на президента на САЩ Доналд Тръмп. Тази новина предизвика спад на цената на акциите на компанията от над 18% за две седмици.

През юли 2018 г. цената на акциите на Facebook отново рязко спадна, с близо 19%, веднага след като компанията разкри в свой доклад за тримесечието, че растежът на броя на активните потребители се забавя, а общите приходи намаляват.

В рамките на съдебния процес инвеститорите твърдят,че Facebook и неговите ръководители са направили десетки изявления, опровергавайки отрицателните ефекти от скандала с Cambridge Analytica и свързаните с него проблеми с поверителността на личните данни на потребителите върху цената на акциите.

Според съда обаче не са установени конкретни случаи, в които компанията или нейните ръководители съзнателно да са давали изявления с цел да заблудят инвеститорите. Давила отбелязва, че някои от изказванията могат да бъдат разглеждани като прогнози за бъдещето, а други като израз на оптимизъм. И в двата случая подобни мотиви не могат да бъдат основание за съдебно дело в сферата на измамите с ценни книжа.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X