Законодателство

Обвиниха Apple, че нарушава китайското трудово законодателство

Иван Гайдаров

Apple нарушава китайското трудово законодателство, тъй като повече от половината от работната сила, наета през август в най-голямата фабрика за iPhone в Джънджоу, Китай, са временни служители или такива с "нетипични" трудово-правни взаимоотношения, като в това число влизат и студенти. Това обявиха от China Labor Watch (CLW), базирана в Ню Йорк неправителствена организация, защитаваща трудовите правата на работещите в Китай, в свой доклад, публикуван в неделя.

Китайското трудово законодателство гласи, че работниците с временни договори не могат да надхвърлят 10% от общия брой наети хора. През септември много от студентите, които са заемали подобни длъжности, са напуснали заради започващата учебна година, но това не променя факта, че в определен период технологичният гигант е бил в нарушение на местното законодателство, категорични са от организацията.

В понеделник, от Apple категорично отхвърлиха по-голямата част от информацията, публикувана от CLW и като цяло тезата, че заедно със своя партньор Foxconn по какъвто и да е начин са нарушили китайското трудово законодателство.

"Разгледахме твърденията на China Labor Watch и повечето обвинения са неверни. Всички работници в тази наша фабрика получават обезщетение по подходящ начин, включително всякакви извънредни заплати и бонуси, извънредният труд е доброволен и няма никакви данни за принудителен труд", се казва в позицията на американския технологичен гигант.

От Apple признават единствено, че са установени превишавания на процента на временни работници. "Работим в тясно сътрудничество с Foxconn, за да разрешим този проблем", заявиха от компанията.

В същото време от Foxconn все още запазват мълчание по темата.

Докладът на CLW

Според доклада на CLW работниците във въпросната фабрика печелят основна заплата от 2100 юана (295 долара), което е "недостатъчно за издръжката и прехраната на семейство, живеещо в град Джънджоу".

Докладът също така твърди, че:

- Работниците в завода полагат "най-малко 100 часа извънреден труд на месец" през пиковите сезони на производство, въпреки че китайското трудово законодателство гласи, че хората не трябва да работят повече от 36 извънредни часа на месец. Не се одобряват и молбите за напускане на редовни работници през пиковия сезон.

- Редица служители не успяват да си вземара обещаните им бонуси и обезщетения.

- Служителите, които са студенти, също работят извънредно по време на пиковия сезон на производството, въпреки че законите за стаж забраняват това.

- Фабриката не осигурява адекватни лични предпазни средства, а работниците не получават никакво обучение за безопасност при работа.

- Фабриката не отчита трудовите инциденти.

През годините веригата за доставки на Apple е изправена пред множество критики, свързани с лошите условия на труд. От своя страна производителят на iPhon твърди, че подтиква доставчиците си да подобрят своите трудовите практики, ако искат да продължат да работят с тях.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X