Законодателство

Дела заплашват технологичните гиганти в редица американски щати

Иван Гайдаров

Повече от половината американски щати подготвят антитръстови разследвания на рекламните практики на Google. Обвиненията ще бъдат повдигнати следващата седмица във Вашингтон, съобщава CNN, позовавайки се на два различни източника, запознати с разследванията.

Очаква се съобщението да бъде направено на 9 септември в близост до Върховния съд на САЩ, а пръв за предстоящата новина съобщава The Washington Post.

"Ние продължаваме да работим конструктивно с регулаторните органи, включително с правните съветници като цяло, и даваме отговори на всички въпроси относно бизнеса ни и сектора на динамичните технологии", заяви говорител на Google пред CNN Business във вторник.

Въпреки че вниманието в момента ще се концентрира върху Google, скоро и други компании ще бъдат привлечени към разследванията – било то като обвиняеми или като свидетели.

"При всички разследвания ще има множество дела срещу множество обвиняеми по множество теории за вреда", съобщават източниците на CNN.

Настъпващата вълна от щатски разследвания допринася за натиска, който политици и регулатори в САЩ осъществяват в последно време върху технологичните компании. Те са свързани предимно със съмненията, че гигантите от Силициевата долина използва методи, които ограничават конкуренцията.

Комисията за съдебната власт към Камарата стартира антимонополни разследвания срещу Amazon, Apple, Facebook и Google. Междувременно Министерството на правосъдието извършва анализ на това доколко най-големите технологични компании спазват антитръстовите правила в страната.

Малко след като станаха ясни тези мерки, редица щатски представители са се срещнали с шефа на антитръстовото управление на Министерството на правосъдието, за да обсъдят именно гигантите от Силициевата долина. Тогава става ясно, че ще има широка координация по отношения на усилията срещу нарушенията на антимонополното законодателство.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X