Законодателство

Ограниченията на Белия дом удрят новите флагмани на Huawei

Иван Гайдаров

Huawei може да се сблъска със сериозни проблеми при налагането на следващия си флагман - Mate 30 – тъй като той няма да може да използва основни приложения и услуги на Google заради забраната, която Белия дом наложи на американските компании да правят бизнес с Китай, съобщава Reuters.

Това означава, че Mate 30 - и вероятно други предстоящи устройства като закъснелия вече сгъваем Mate X - могат да бъдат силно ограничени откъм функционалности при появата си. Китайската компания все още работи с Android. Това е основата на софтуера ѝ с отворен код, който е свободно достъпен. Google обаче потвърди пред The Verge, че Mate 30 и Mate 30 Pro няма да могат да се доставят с приложенията и услугите на Google, което може да ги постави в изключително сложна ситуация.

През май Huawei получи тримесечно удължаване на срока, в който може да използва операционната система на Google, от Министерството на търговията на Съединените щати, за да може китайският гигант да предприеме действия, "необходими за предоставяне на услуги и поддръжка, включително актуализации на софтуера, на съществуващите си модели, които бяха достъпни за обществеността преди 16 май 2019."

Току-що Huawei получи второ 90-дневно удължаване, което трябва да приключи на 19 ноември, но то важи само за вече налични на пазара модели. Mate 30 (и всички други негови варианти, които Huawei планира да пусне) не отговарят на това изискване и следователно няма да бъдат включен в списъка с изключения.

Приложенията и услугите на Google – включително Google Play Store - се считат за ключова част от Android като операционна система, дотолкова, че Европейският съюз глоби интернет гиганта с рекордните 5 милиарда долара миналата година за употребата на достъпа до магазина за приложения като лост за натиск върху производителите на смартфони.

Единственият реален успех на Android без услуги на Google можем да видим при нископрофилните таблети Fire на Amazon, но те няма как да се поставят в една графа с Mate 30 – флагман на един от най-големите производители на смартфони, чиято цел е да се конкурира с устройства като Galaxy Note 10 Plus, Pixel 4 и OnePlus 7 Pro.

Huawei работи над собствената си алтернатива на Play Store от 2018 г. именно заради възможността да попадне в подобна на сегашната ситуация, но забраната на Белия дом означава, че компании като Twitter, Facebook, Pinterest и други няма да могат да предлага приложения в тази платформа, дори да искат.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X