Законодателство

ЕК разследва инструмента Google for Jobs за антиконкурентни практики

Иван Гайдаров

Инструментът за търсене на работа на Google се разследва от ЕС заради оплаквания, че по този начин интернет гигантът изтласква конкурентите си от пазара. Комисарят на ЕС по въпросите на конкуренцията Маргрет Вестагер поставя под въпрос дали е справедливо технологичният гигант да има "такъв контрол върху успеха или неуспеха" на своите конкуренти.

Google разполага бутонче в горната част на страниците с търсения, заобикаляйки необходимостта потребителите да посещават сайтове за работа. В отговор, преди месец 23 платформи за търсене на работа призоваха Брюксел да предприеме действия.
Въпреки че Google не изисква от конкурентите си заплащане, те се опасяват, че този ход е опит да спечели пазарен дял, преди реалното монетизиране на бизнес модела.

В миналото комисар Вестагер е заемала твърди позиции срещу Google, налагайки на компанията глоби на обща стойност 8,47 милиарда евро именно за подобни антимонополни дела.

"В момента разглеждаме дали ситуацията е същата и в други части на бизнеса на Google - като инструмента за търсене на работа, известен като Google for Jobs", коментира тя на конференция в Берлин във вторник.

Google твърди, че са направени промени в инструмента след обратната връзка в Европа. Промените включват предлагане на директни връзки към сайтовете за работа на трети страни и свързване директно към оферти за работа, налични в даден сайт.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X