Законодателство

Facebook - Bundeskartellamt 1:0

Иван Гайдаров

Facebook успя да блокира заповедта на Федералната служба за борба с картелите на Германия, издадена по-рано тази година, която забраняваше на компанията да комбинира данни на потребители от различните си социални платформи - Facebook, Instagram и WhatsApp - без тяхното съгласие.

Антимонополният регулатор се обърна към органите за защита на личните данни на ЕС по време на продължително разследване на дейностите по събиране на данни от страна на Facebook. Според него поведението на интернет гиганта на германския пазар може да се определи като "експлоатационна злоупотреба", тъй като компанията заема монополна позиция,

Заповедта на Bundeskartellamt (FCO) по същество представляваше структурно разделяне на бизнеса на Facebook на ниво данни.

Най-голямата социална мрежа обжалва заповедта, което на практика целеше да забави влизането ѝ в сила, а в началото на седмицата съдът в Дюселдорф реши да прекрати делото.

FCO има месец, за да подаде жалба, а говорител на ведомството потвърждава пред TechCrunch, че такава ще има. Но тъй като заповедта няма да влезе скоро в сила заради очакванията за години обжалвания от двете страни, има съвсем малко възможности в краткосрочна перспектива Facebook да промени тези си практики.

Безспорно това е голяма победа за Facebook и голям удар за регулаторната "иновация", която се стреми да развие тълкуването на действащото законодателство в областта на конкуренцията, за да отговори на възхода и доминацията на базирания на наблюдение дигитален бизнес модел чрез прилагане на условия, насочени към поверителността при обработката на данни.

В коментар на решението на Висшия окръжен съд на Дюселдорф, президентът на FCO Андреас Мунд заявява: "Данните и обработката им са решаващи фактори за конкуренцията в дигиталната икономика. Висшият окръжен съд в Дюселдорф днес тълкува случая по различен начин от нас, като тук става дума за ключови правни въпроси. Тези правни въпроси са изключително важни за бъдещото състояние на конкуренцията в дигиталната икономика. Убедени сме, че можем да действаме в тази област въз основа на съществуващия антитръстов закон. Поради тази причина ние ще обжалваме решението пред Федералния съд, за да изясним тези проблеми."

Европейските регулатори за защита на данните имат правомощието да разпореждат спиране на обработването на определена информация, ако това е в нарушение на GDPR. Успехът на Facebook още при първия сблъсък със законодателството обаче, макар и времене, говори, че дори с новите правила борбата срещу злоупотребите с потребителска информация няма да е лесна.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X