Законодателство

ЕК разследва Libra Association за "антиконкурентно поведение"

Иван Гайдаров

Проектът за създаване на криптовалута на Facebook – Libra - отново е обект на разследване. След като американските власти решиха, че трябва обстойно да проучат евентуалните последствия от реализацията му, антитръстовите регулатори на ЕС предприемат сходни мерки. От ЕК обявиха, че "в момента разследват потенциалното антиконкурентно поведение", свързано с Libra Association, съобщава Bloomberg. В своя позиция регулаторите изразяват опасения, че Libra може да действа неправомерно в ущърб на своите конкуренти.

Разследването, което все още е в начален стадий, изследва структурата на управление и членството в Libra Association. Асоциацията с нестопанска цел е създадена, за да управлява дигиталната валута на Facebook, като учредителите ѝ включват MasterCard, PayPal, Visa, eBay, Spotify, Uber и Lyft. Според Bloomberg регулаторите се опасяват, че начинът на обмен на информация и използването на потребителски данни биха могли да създадат "възможни ограничения за конкуренцията".

Министерството на финансите на САЩ вече изрази своите "сериозни опасения" по отношение на Libra. По-конкретно, те са свързани с възможността дигиталната валута да бъде използвана за пране на пари и финансиране на терористи. Facebook пое ангажимент да не пуска виртуалната валута преди регулаторите да са дали зелена светлина.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X