Бизнес

Тръмп пак смени позицията си относно експортните разрешителни за Huawei

Владимир Владков

Очакваната новина, че Huawei ще получи повече време за закупуване на стоки от американски компании, вече не е толкова сигурна, след като президентът Доналд Тръмп заяви, че "изобщо не иска да прави бизнес [с нея], защото това е заплаха за националната сигурност", предаде агенция Reuters. Агенцията цитира Тръмп, който е казал "В момента изглежда по-вероятно да не правим бизнес."

Очакваше се, че американското Министерство на търговията ще удължи 90-дневното разрешение, което изтича днес, 19 август, като наскоро главният икономически съветник на президента Лари Кудлоу потвърди, че временният генерален лиценз е удължен, писа в. Financial Times.

Huawei пострада през май, когато министерството добавиха компанията в забранителния списък на фирми, на които американски компании не могат да продават. Седмица по-късно министерството улесни забраната, издавайки лиценз, който позволява на компаниите да продължат да правят бизнес с Huawei още 90 дни, давайки време на потребителите да се свържат с други доставчици.

През юни Тръмп изглежда преобърна мнението си за забраната след разговорите с китайския президент Си Дзинпин, а секретарят по търговията Уилбър Рос каза, че потвърдените лицензи ще бъдат издадени, ако не заплашват националната сигурност. Той обаче добави, че това не е "генерална амнистия за компанията" и тези разрешителни не я освобождават изцяло от търговските санкции.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X