Законодателство

Google Assistant със забрана да подслушва на територията на ЕС

Иван Гайдаров

Германските власти са принудили Google да спре, засега временно, практиката си да преслушва аудио записи, които иначе помагат за обучението на Google Assistant, съобщава Business Insider.

Забраната, която важи за територията на целия Европейски съюз, ще бъде в сила в продължение на три месеца и идва в резултат на публикации от юли, в които холандски медии използваха изтекли аудио фрагменти от трети страни, за да докажат, че някои потребители на Google Assistant са били записвани без да са давали разрешение за това.

"Използването на автоматизирани гласови асистенти от доставчици като Google, Apple и Amazon се оказва много рисковано за неприкосновеността на потребителите", се казва в доклада на германския регулатор, публикуван в четвъртък, като се добавя, че "забраната има за цел временно да защити правата за поверителност на субектите на данни."

Според публикациите от юли от общо 1000 аудио фрагмента 153 са записани без разрешение на потребителите. Тогава от компанията се защитиха, че в случая може да става дума за несъзнателно активиране на асистента от страна на потребителите, но включването на платформата по този начин може да се случи много рядко, защото тя притежавала набор от защити именно за такива случаи. Говорителят на технологичния гигант обаче отказа да коментира високия процент на "фалшиви активации".

В миналото, Google вече са разкривали, че работят с "езикови експерти по целия свят за подобряване на гласовите технологии". Според компанията този процес е от критична важност за подобряването на продукти като Google Assistant.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X