Законодателство

И придобиванията на Facebook попаднаха във фокуса на регулаторите

Иван Гайдаров

Федералната комисия по търговията на САЩ (FTC) обяви, че ще анализира и придобиванията на Facebook като част от антитръстовото разследване срещу гиганта в социалните медии. По този начин комисията иска да определи дали те са част от кампания за изкупуване на потенциални съперници с цел превенция на конкурентните заплахи, твърди Wall Street Journal.

Според източници, близки до разследването, анализът на практиките за придобиване на компанията дори ще бъдат централен компонент в разследването. В доклада си за тримесечието миналата седмица от социалната мрежа споменават някои аспекти на разследването на FTC, но те определено не са особено много.

Като цяло, FTC иска да провери дали компанията и нейният изпълнителен директор Марк Зукърбърг не са изкупували технологични стартъпи, за да не им позволят в един момент да се превърнат в предизвикателство пред империята Facebook.

В последните 15 години технологичният гигант е придобил около 90 компании, сочат данни на S&P Global. Сред тях са приложението за споделяне на снимки Instagram и услугата за съобщения WhatsApp, която направи Facebook доминираща сила в социалните медии и комуникациите.

От Facebook отказват за момента да коментират тази информация, като единствено посочват, че FTC провежда разследвания "в областта на социалните мрежи, социалните медийни услуги, дигиталната реклама, мобилните и онлайн приложения".

В показанията пред Конгреса миналия месец, Мат Перо, директор на публичната политика във Facebook, пък коментира, че придобиванията на компанията са стимулирали иновациите. По думите му компаниите, закупени от Facebook, "са имали повече възможности за иновации като част от голямо семейство, отколкото биха имали, ако бяха останали сами".




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X