Законодателство

5 млрд. долара глоба за Facebook заради скандала с Cambridge Analytica

Иван Гайдаров

Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) наложи глоба от 5 млрд. долара на Facebook заради един от големите провали на социалната мрежа, свързан с личните данни на потребителите и неприкосновеността на личния живот, съобщава The Wall Street Journal (WSJ), като добавя, че решението все още не е получило зелена светлина от Министерството на правосъдието. Все още не са ясни и допълнителните рестрикции, които влизат в наказателния пакет, но се очаква те да включват ограничения за някои практики на компанията за работа с лични данни.

Потенциалното споразумение ще сложи край на разследване, стартирано от FTC през 2018 г., малко след избухването на скандала с политическата консултантска компания Cambridge Analytica. По-конкретно, тогава регулаторите се самосезираха и започнаха разследване дали Facebook е нарушила условията на споразумение, сключено с тях през 2011 г., според което социалната мрежа не може да събира и споделя лични данни без изричното съгласие на потребителите.

През април Facebook обяви, че е заделила 3 млрд. долара, за да покрие очакваната глоба в размер между 3 и 5 млрд. долара. Ако тази глоба стане факт, тя ще бъде най-голямата, налагана някога от FTC на голяма технологична компания. В момента рекордьор е Google - 22,5 милиона долара през 2012 година.

В крайна сметка обаче тя не изглежда особено потресаваща на фона на нетните годишни приход и печалба на технологичния гигант през 2018 г., които възлизат съответно на 55,8 млрд. долара и 22,1 млрд. долара.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X